• la sud râul Someș – care formează o câmpie întinsă, adesea ieșind din matcă și fertilizând solul;
• între Săbișa și Seini, în partea de est de Dealul Soarelui, curge un pârâu numit Valea Hotarului, care de altfel desparte cele două localități;
• înaintând pe direcția NV, Valea Seinelului, pe linia de prelungire a munților Gutâi, de sub poalele Dealului Comja (650 m), coboară la vale, traversând prin mijloc localitatea.Toate aceste văi și pâraie care izvorăsc din aripa NV a munților Gutâi, se varsă în Someș, care marchează hotarul din partea de sud a localității Seini.
• la Nord cu localitatea Orașul Nou, județul Satu Mare
• la Sud cu Comuna Pomi, județul Satu Mare
• la Est cu localitatea Cicârlău, judeţul Maramureş.Oraşul face parte din UTP 2, cu Satu-Mare ca pol de dezvoltare, alături de Baia Sprie, Cavnic, Tăuţii Măgherăuş, Cicârlău, Recea, Groşii, Dumbrăviţa, Siseşti.Pe Dealul Comja, (650 m) se află un monument viu format din cca. 10.000 de brazi, inscripționând numele „Eminescu”, datând din 1939. Ctitoria generalului Georgescu P.Ion („PION” – cum i se spunea, cetățean de onoare al orașului Seini, post mortem), este vizibil din avion, pe DE 58, spre Satu Mare. A fost reabilitat prin reinscripționare, brazii vechi ajungând la maturitate au devenit pădure, pierzând astfel forma. în zilele noastre sunt puieți, de cca 1 m înălțime. În pădurea comunală, se execută lucrări de amenajare a pârâului Seinel și în curs de derulare se află un program de construire a unui baraj pe această vale, care va deschide calea dezvoltării turismului în zonă.Pe Dealul Cetății există ruinele cetății urbei, cu șanțul de împrejmuire, un observator pe schelet din lemn, mese și lavițe.
Suprafața: 5.891ha.
Componența: de oraș mai aparțin localitățile Săbișa (la Est) și Viile Apei (la Nord-Vest).
Populația: 8.987 locuitori.
Căi de acces: DE 58 care vine din Cluj prin Baia Mare spre Satu Mare, calea ferată cu stație SN CFR Seini, care face legătura cu toate localitățile din țară. În Seini, din E 58 se desprinde drumul județean care duce spre Negrești Oaș.
Gradul de risc seismic: E; KS = 0,12: TC = 0,75
Orașul Seini, împreună cu localitățile aparținătoare are 4 biserici ortodoxe cu 2 capele. În cele din Seini, una are iconostasul din blocuri de piatră albă calcaroasă de 9 m înălțime, constituind o raritate, cealaltă este din lemn, este construită de meșteri maramureșeni din zona istorică a județului. Biserica romano-catolică din centrul orașului este cea mai veche din urbe, datând din 1421. Biserica greco catolică, împreună cu casa protopopială sunt construcții moderne. Mai sunt 2 biserici reformate, biserici și case de rugăciune ale cultelor adventiste, baptiste, penticostale, „Martorii lui Iehova” s.a.
Cursurile școlilor primare și gimnaziale se desfășoară la Seini, Viile Apei și Săbișa, la Seini existând și un grup școlar agricol – „Ion Ionescu de la Brad”. Fiecare instituție de învățământ are o bibliotecă școlară cu o bună dotare la care se adaugă Biblioteca Orășenească Seini, cu cca. 20.000 de volume.
Orașul dispune de serviciile băncilor „Transilvania”, „B.C.R.”, „B.R.D.-Group Societe General”, „CEC Bank” o cooperativă de credit și „RO Credit”, o societate financiară nonbancară.
O salbă de magazine sunt dispuse în centrul orașului, multe cu program până la ora 23.00, de asemenea sunt dispuse și în cartiere, cu program de lucru adaptat la cerințele zonei. Există mai multe depozite en-gros cu produse alimentare, industriale, materiale de construcții (inclusiv stații de betoane, balastiere). Cele două carmangerii „Grill” și „Seres”, cu magazine de prezentare constituie un punct de atracție pentru cumpărători, prin calitatea produselor.
Seiniul mai este cunoscut și prin confecțiile de încălțăminte, existând mai multe unități producătoare. Se alătură „Seineana SRL”, o fabrică de oțet și drojdie, cu o activitate de mai bine de un secol, o firmă producătoare de logistică pentru industria farmaceutică, laboratoarele de cofetărie, ateliere de tâmplărie, pietre funerare, firme de construcții.
Amplasarea la intersecția unor artere regionale de comunicație terestră, apropiat de două aeroporturi – Baia Mare (internațional) și Satu Mare, de două puncte de trecere a frontierei (Ungaria, Ucraina), precum și existența unor puncte vamale apropiate fac din Seini un punct extrem de atractiv în perspectiva dezvoltării. Orașul Seini este înfrățit cu orașele Sarvar (Ungaria), Cerfontaine (Belgia)-Săbișa și Kalus (Ucraina).
Pe majoritatea teritoriului orașului predomină câmpia, terenul fiind practic orizontal, cu excepția zonei de la limita estică, reprezentată de zona deluroasă. Dealurile sunt domoale și se pierd spre câmpie. Această poziționare corelată cu formele de relief existente pe teritoriul orașului, oferă acestui areal un potențial propice dezvoltării.